Venice

Μετά από άπειρες ώρες-καφέδες-συζητήσεις και χαλβάδιασμα στα πλοία που περνούσαν από μπροστά μας με ρότα την Ιταλία και φόντο το ηλιοβασίλεμα, στο μώλο του λιμανιού της Πάτρας και το Θεατράκι, το ψάξαμε το πράγμα καλύτερα.

Το φοιτητικό budget πενιχρό που όσο και να το στίψεις δεν παλεύεται για ταξιδιωτικά όνειρα!

Οι ημέρες για εκδρομικές ατασθαλίες, ανάμεσα σε εξεταστικές, παραδόσεις και εργαστήρια, μετρημένες στα δάκτυλα.

Άντε τώρα να χωρέσεις το όνειρο για Βενετία!

Είπα να ρωτήσω όμως, σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, για να έχω μια ιδέα περί τίνος ακριβώς ποσού πρόκειται, ώστε να ενημερώσω και τους υπόλοιπους.

«Είμαι φοιτήτρια. Ντεν έκω κρήματα καρντιά μου. Γκίνεται;»

Το βλέμμα της υπαλλήλου (ούτε λόγος για λεκτική απάντηση), με έστειλε κατευθείαν στην βαθειά κατάψυξη και αισθάνθηκα σαν συναγρίδα Ατλαντικού.

Αλλά, λίγο το «ο επιμένων νικά», λίγο ο Πάολο Κοέλο και η περί «σύμπαντος» θεωρία του, ότι αν το θέλουμε πολύ, θα βάλει κι αυτό το χεράκι του για να το καταφέρουμε, θέσαμε το θέμα επί «τάπιτος»: ήτοι, ταπί είμαστε, αν είμαστε και ψύχραιμοι τι μπορούμε να κάνουμε για να πάμε Βενετία, να περάσουμε ένα άπαιχτο 4ημερο, και να γυρίσουμε πίσω χωρίς να το παίξουμε κούρδοι λαθρεπιβάτες;

Τα βάλαμε κάτω, κόψαμε, ράψαμε, ξανακόψαμε…ξανακόψαμε…,ώσπου μέχρι να φέρουμε το πακέτο στα μέτρα μας, είχε το μέγεθος σπιρτόκουτου.

Αλλά τα καταφέραμε!

Προϋποθέσεις – Προϋπολογισμός

Έχουμε και λέμε:

1) ψάχνουμε να δούμε πια είναι η πιο χαμηλή τουριστική περίοδος για Βενετία.

2) κλείνουμε τα εισιτήρια μας (μετ΄επιστροφής) τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την αναχώρηση για να πετύχουμε την καλύτερη τιμή. Το χωρίς καμπίνα εξυπακούεται.

3) Θέσεις αεροπορικές, sleeping bags και ξηρά τροφή στα σακίδια για να βγει το ταξίδι χωρίς να χρειαστεί να ψωνίσουμε τίποτε μέσα στο πλοίο, εκτός από νερό. Όταν δε λέμε ξηρά τροφή, δεν εννοούμε πατατάκια και άλλα αλμυρά συναφή γιατί ό,τι κερδίσουμε από φαγητό θα τα ξοδέψουμε σε εμφιαλωμένα νερά.

4) Σερφάρισμα στο internet για να βρούμε τα πιο προσιτά και βολικά youth hostels της Βενετίας.

5) Κόβουμε μαχαίρι τις σχέσεις με τα delivery κάθε είδους και μαγειρεύουμε στο σπίτι για κανένα 5μηνο.

6) Ψήνουμε όλες τις γνωστές πηγές έκτακτων επιχορηγήσεων (γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, θείες-θείους, νονούς) να παραδώσουν ότι προαιρούνται για δώρα Χριστουγέννων, γενεθλίων, ονομαστικών εορτών,… σε χρήμα.

7) Εφοδιαζόμαστε με την Διεθνή Φοιτητική Ταυτότητα για να εξασφαλίσουμε εκπτώσεις σε μουσεία, εκθέσεις κ.α.

Εισιτήρια πλοίου Πάτρα-Βενετία-Πάτρα:

130 ευρώ ή 85 ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξεται.

Διαμονή:

από 18- 35 ευρώ τη βραδιά.

Ανάλογα με το hostel, και τον αριθμό των ατόμων.

Αν π.χ. είστε 4 άτομα, να κλείσετε 4κλινο δωμάτιο που συμφέρει πολύ περισσότερο από το δίκλινο, αλλά αν είστε μόνο δύο, όπως εμείς, μην το διακινδυνεύσετε να μείνετε με άγνωστους στο ίδιο δωμάτιο.

Καλύτερα ένα φθηνότερο δίκλινο.

Στην τιμή υπολογίζουμε και την απόσταση από το κέντρο της πόλης και τα αξιοθέατα.

Κάποιο πολύ φθηνότερο μπορεί να αποδειχθεί πιο δαπανηρό γιατί οι μετακινήσεις κοστίζουν.

Εμείς κλείσαμε σ΄ένα αρκετά καθαρό hostel κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Mestre (22 ευρώ το δίκλινο).

Η βόλτα με τη γόνδολα αν και επιβάλλεται είναι ιδιαίτερα ακριβή (γύρω στα 70 – 90 ευρώ).

Υπάρχουν όμως και άλλες βάρκες, τύπου «γόνδολας» για φθηνότερα βαλάντια και διαπραγμάτευση της τιμής με τον «τύπου-γονδολιέρη» ιδιοκτήτη της.

Έτσι κι αλλιώς τη γεύση της βόλτας την παίρνουμε, ας μην είμαστε κι αχάριστοι.

Άσε που είχε κέφια ο γονδολιέρης-βαρκάρης, και μας τραγούδησε και το “O sole mio”.

Για πιο γκλαμουράτη επίσκεψη στη Βενετία με γόνδολες, πραγματικά χλιδάτα και ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία και καφέ με συνοδεία κλασσικής μουσικής υπάρχει για μας το απώτερο μέλλον.

Προς το παρόν, όπως τη βολέψουμε.

Ά, μια και ανέφερα τον καφέ!

Προσοχή-οικονομικός κίνδυνος:

Πριν καθίσετε στις καρέκλες έξω, στα διπλανά καφέ από το Caffe Florian ή το Gran Caffe Quadri στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, για να απολαύσετε τον espresso σας υπό τους ήχους της μουσικής των συγκεκριμένων διάσημων καφέ, αλλά πιο οικονομικά, έχετε υπόψη σας ότι θα πληρώσετε τη μουσική που ακούτε από δίπλα!!!

Όχι δεν κάνουν πουλάκια τα ματάκια σας, καλά διαβάζετε.

Η μουσική υπόκρουση, έστω και από άλλο μαγαζί, χρεώνεται.

Εμείς την πατήσαμε!!!

Ξεκινώντας με ένα μίνιμουμ προϋπολογισμό (22 το δίκλινο δωμάτιο Χ4 νύχτες= 88:2 =44 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο ανά άτομο για 4 διανυκτερεύσεις), 130 ευρώ εισιτήρια, 40 ευρώ τύπου-γόνδολα: 2=20 το άτομο (με διαπραγμάτευση), σύνολο το άτομο 194 ευρώ.

Έχουμε επίσης υπόψη ότι φαγητό, καφέδες, νερά, κοστίζουν.

Έτσι οποιαδήποτε σκέψη για αναμνηστικά και δωράκια, παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μέχρι την τελευταία μέρα του ταξιδιού, οπότε, ό,τι έχει καταφέρει να περισσέψει το σανιδώνουμε.

Πήγαμε – είδαμε – αφήσαμε εκεί την καρδιά μας και γυρίσαμε.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Βενετία είναι από μόνη της μια πόλη-αξιοθέατο.

Μεγαλόπρεπα παλάτια, ιστορικά κτίρια, γόνδολες, κανάλια, γέφυρες, μουσεία, πλατείες, όλα κεντούν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, ρομαντισμού και περιπέτειας.

Piazza San Marco. Η πλατεία. Το «Σαλόνι το Κόσμου» σύμφωνα με τον De Mussset.

Κέντρο της κοινωνικής ζωής των Βενετσιάνων και των θρησκευτικών και πολιτικών γεγονότων της Γαληνοτάτης για πάνω από μία χιλιετία.

Σύμβολο και προστάτης της πόλης, το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου δεσπόζει πάνω στη γκρίζα στήλη.

Στην ίδια πλατεία πάνω σε μια κόκκινη στήλη βρίσκεται το άγαλμα του Αγίου Θεοδώρου (προστάτη της πόλης μέχρι που έκλεψαν το σκήνωμα του Αγίου Μάρκου από την Αλεξάνδρεια, το μετέφεραν στην Βενετία και τον έκαναν προστάτη της) που σκοτώνει ένα δράκο.

Το οποίο ήταν κι αυτό κλεμμένο ελληνιστικό άγαλμα ανθρώπου πάνω σε ένα κροκόδειλο, μέχρι που οι Βενετοί το μεταμόρφωσαν στον Έλληνα Άγιο Θεόδωρο.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Δυό σύμβολα-προστάτες, κλεμμένα και τα δύο;

Η επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου χρειάζεται πολύ υπομονή και επιμονή γιατί συνήθως οι ουρές αναμονής είναι ατέλειωτες.

Ωστόσο αν τα καταφέρεται θα θαυμάσετε ένα από τα πλουσιότερα ιερά στον κόσμο.

Το Pala d’ Oro, κοσμείται από επιχρυσωμένες εικόνες, σμάλτο και πάνω από 3.000 πολύτιμους λίθους.

Δίπλα ακριβώς είναι το Παλάτι των Δόγηδων (Palacco Ducale) με μοναδικούς πίνακες των πιο διάσημων Ιταλών ζωγράφων (Τιντορέτο, Τιτσιάνο, Βερονέζε, Μπελίνι και Τιέπολο), υπέροχες αίθουσες και σκαλιστά ταβάνια.

Το παλάτι κτίστηκε τον 9ο αιώνα αλλά καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αυτό που υπάρχει σήμερα κτίστηκε τον 14ο αιώνα από ροζ μάρμαρο της Βερόνας και κιονοστοιχίες από πέτρα της Ίστριας (περιοχή της Κροατίας).

Είναι γοτθικής αρχιτεκτονικής και υπήρξε η έδρα της κυβέρνησης, τα δικαστήρια και η κατοικία του Δόγη.

Στην πλατεία επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Κορέρ και την Παλαιά Βιβιολοθήκη (Libreria Vecchia).

Εδώ όπως είπαμε και πριν, βρίσκονται και τα δύο υπέροχα και διάσημα καφέ του 19ου αιώνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας μετά μουσικής, μια και τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν ο καιρός είναι καλός, διαθέτουν ορχήστρα.

Μιλάμε φυσικά για το Caffe Florian και το Gran Caffe Quadri.

Εμείς πήραμε τον καφέ μας αλλού αλλά πληρώσαμε τη μουσική που ακούγαμε, χωρίς μάλιστα να το έχουμε επιλέξει ή έστω να έχουμε ενημερωθεί από πριν για τη λυπητερή!

Δεν βαριέσαι, άξιζε!

Γέφυρες

Η Βενετία έχει πάνω από 400 γέφυρες.

Πιο γνωστή από όλες είναι η Γέφυρα των Στεναγμών (Ponte dei Sospiri) η οποία συνδέει το Ανάκτορο των Δόγηδων, όπου δίκαζε το πανίσχυρο Συμβούλιο των Δέκα, με τη Φυλακή της Δημοκρατίας.

Πήρε το όνομά της από τους στεναγμούς των καταδικασμένων πολιτικών που περνούσαν από αυτή τη γέφυρα προς τα κελιά της φυλακής, από όπου δεν ξαναέβλεπαν το φως της μέρας.

Φρίκη;

Εγώ πάλι ήμουν αλλού νυχτωμένη.

Μέχρι να έρθω στη Βενετία είχα μια πολύ ρομαντική εντύπωση για τη Γέφυρα των Στεναγμών.

Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν στέκι για κρυφά ραντεβουδάκια ερωτευμένων κορασίδων που πετούσαν ραβασάκια στους αγαπημένους τους που περνούσαν από κάτω με γόνδολες τραγουδώντας καντάδες για τα κάλλη της αγαπημένης τους.

Πως με βρίσκεται;

Αλλού ντ΄αλλού αλλά όπως και να το κάνεις, καλύτερη έκδοση για μια πόλη με τόσο ρομαντική ατμόσφαιρα.
Γέφυρα των Ελλήνων (Ponte dei Grechi)! Χα!

Όπως και να το κάνεις, μια εθνική έξαρση την παθαίνεις όταν βλέπεις την επιγραφή με την ονομασία της γέφυρας.

Κοντά στην πλατεία Αγίου Μάρκου, δίπλα στον Ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου.

Μια μικρή γέφυρα κι ένας λαμπρός ναός που φανερώνει το ελληνικό στοιχείο στην ιστορία της Γαληνοτάτης.

Ο ναός κτίστηκε το 1539 με χρήματα της Ελληνικής Αδελφότητας και των Ελλήνων ναυτικών.

Οι αγιογραφίες του Μιχαήλ Δαμασκηνού, κοσμούν το μεγαλύτερο μέρος του εικονοστασίου.

Στα αριστερά του ναού, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στεγάζεται στο κτίριο του Φλαγγίνειου Κολλεγίου, δωρεά του Κερκυραίου δικηγόρου Θ. Φλαγγίνη.

Με σπουδαία βιβλιοθήκη ιστορικών βιβλίων, το ίδρυμα φιλοξενεί φοιτητές που κάνουν τις διδακτορικές διατριβές τους στην Ελληνική Ιστορία και Φιλολογία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων.

Η Γέφυρα του Ριάλτο (Ponte di Rialto).

Η πιο κλασσική και γραφική γέφυρα της Βενετίας. Γεμάτη μικρά μαγαζάκια .Μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν η μοναδική γέφυρα που ένωνε τις δύο ακτές του Μεγάλου Καναλιού (Canale Grande).

Η θέα στο κανάλι είναι απίστευτη.

Οι γέφυρες όμως στη Βενετία είναι εκατοντάδες. Η κάθε μία με το δικό της μέγεθος και χαρακτήρα.

Η κάθε μια, ευκαιρία για φωτογράφιση.

Είτε περνάει πάνω από κάποιο μικρό κανάλι, στενό σαν σοκάκι, είτε συνδέει τις δύο απέναντι πλευρές του Μεγάλου καναλιού με τα υπέροχα κτίρια να μαγεύουν το βλέμμα.

Η Βενετία είναι μια μαγική πόλη. Μια πόλη για ονειροπολήσεις, μια πόλη ιδανική για να ζήσεις τη ρομαντική ατμόσφαιρα του παρελθόντος, με τις ανέσεις του παρόντος.

Όσο πιο πολύ την περπατάς ή την περιπλέεις τόσο πιο πολλά σου προσφέρει.

Γιατί η ομορφιά της δεν είναι μόνο τα εντυπωσιακά παλάτια, οι ναοί, οι πλατείες και τα αρχοντικά μέγαρα. Είναι και το πίσω μέρος της τουριστικής βιτρίνας.

Εκεί που ζουν οι Βενετσιάνοι…

Περπατώντας στα σοκάκια, θαυμάσαμε πανέμορφα παλιά σπίτια με μικρές αυλές, με την πατίνα του χρόνου να δίνει στα χρώματα τους καταπληκτικές αποχρώσεις.

Βρεθήκαμε σε μικρές εσωτερικές πλατείες με μαγαζάκια και ήπιαμε υπέροχο καφέ.

Σε γραφικότατα εστιατόρια φάγαμε σε λογικές τιμές γευστικότατα πιάτα με pasta, ενώ τα παραδοσιακά bacari, που κάνεις στάση για ένα ποτήρι κρασί στα όρθια, με τη συνοδεία καταπληκτικών μεζέδων, μας έκλεψαν την καρδιά.

Απολαύσαμε την ψευδαίσθηση ότι ζήσαμε για λίγο την καθημερινή ζωή της πόλης, μακριά από το συνωστισμό του τουριστικού αξιοθέατου.

Ενώ για νυκτερινή ζωή υπάρχει μπόλικη στο Campo Santa Margherita, ενώ το All Arco και το Do Mori είναι νεανικά στέκια για ξεφάντωμα.

Αξίζει μια επίσκεψη και στο κλασσικό Harry’s Bar που υπήρξε στέκι του Χέμινγουαιη.

Βέβαια μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το χαρακτήρα του μεγάλου συγγραφέα, ίσως αυτό δεν αποτελεί πια και τόσο δελεαστικό στέκι.

Ερωτευτήκαμε το νησάκι Μπουράνο με τα πολύχρωμα σπίτια.

Βολτάραμε ασταμάτητα, κάτω από ένα μουντό ουρανό που γλύκαινε τα έντονα χρώματα που μας έδιναν μια νότα χαρούμενη και αισιόδοξη.

Εδώ δοκιμάσαμε για πρώτη φορά και κάτι καταπληκτικά γλυκάκια (σαν γεμιστοί με κρέμα λουκουμάδες) που δεν θυμάμαι το όνομά τους αλλά τα βρήκαμε μετά και στη Βενετία.

Ζεστά ζεστά, με την πρώτη δαγκωματιά ξεχύνεται η κρέμα στο στόμα, κάνοντας τους σιελογόνους αδένες να δουλεύουν τρελά.

Στο Τορτσέλο ανεβήκαμε στο καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Σάντα Μαρία Ασούντα (Santa Maria Assunta) το παλαιότερο κτίσμα της Βενετίας (639 μ.Χ).

Η θέα από εκεί ψηλά μας έκοψε την ανάσα.

Τα καραβάκια και για τα δύο νησάκια ξεκινούν μπροστά από το ναό της Madonna dell’ Orto.

Περιμένοντας το καραβάκι, μπήκαμε για μια σύντομη επίσκεψη μέσα στο ναό και θαυμάσαμε τους πίνακες του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Τιντορέτο, ο οποίος είναι θαμμένος εδώ.

Κάτι άλλο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι η πλατεία έξω από το ναό είναι φτιαγμένη από ψαροκόκκαλα!

Όπως ακούσαμε από την ξεναγό ενός γκρουπ που έτυχε να είναι εκεί την ίδια ώρα, έτσι κατασκευαζόντουσαν όλες οι πλατείες γύρω στο 13ο αιώνα, αλλά σήμερα πια ελάχιστες απομένουν.

Μ’ αυτό τον τρόπο ήταν φτιαγμένη και η πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Παρεμπιπτόντως από την ίδια ξεναγό μάθαμε ότι το χειμώνα όταν βρέχει πολύ, οι γαλότσες είναι απαραίτητο αξεσουάρ στη Βενετία. Τα κανάλια πλημμυρίζουν, τα πεζοδρόμια καθώς επίσης και τα μαγαζιά που βρίσκονται στις άκρες των καναλιών γεμίζουν νερά.

Διάφορες ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι των μελετητών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μερικές τραβηγμένες από τα μαλλιά, μερικές πρωτοποριακές αλλά ιδιαίτερα δαπανηρές, αλλά προς το παρόν οι γαλότσες, κουβάδες και σχάρες μπροστά από τις εισόδους των καταστημάτων, σώζουν την κατάσταση.

Επίλογος:

Tο συνολικό οικονομικό πακέτο του ταξιδιού, Πάτρα-Βενετία-Πάτρα έφθασε το ποσό των 350 ευρώ το άτομο, μαζί με την αγορά των αναμνηστικών. Σχετικά λίγα, σε σύγκριση με το όνειρο που ζήσαμε.

Η Βενετία είναι ονειρεμένη πόλη και όσα λέγονται γι΄αυτήν, είναι λίγα μπροστά σ΄αυτά που μας έδωσε, όταν βρεθήκαμε εκεί.

Όσες περιγραφές κι αν διαβάσαμε ή ακούσαμε, όσες φωτογραφίες κι αν είδαμε σε διαφημιστικά, η πραγματικότητα που βιώσαμε ήταν ανώτερη των προσδοκιών μας.

Άξιζε κάθε περικοπή που χρειάστηκε να κάνουμε για να συγκεντρώσουμε το ποσό αυτό.

Τώρα πίνουμε τον καφέ μας (που φτιάξαμε στο σπίτι), στα βραχάκια…κοντά στο Θεατράκι.

Βλέπουμε τα πλοία που σαλπάρουν για Βενετία, αναπολούμε τις στιγμές που περάσαμε και βάζουμε πλώρη στα όνειρά μας γι άλλες πολιτείες.

Πλοίο ή τρένο;

Πόσο κοστίζει;

Να φάμε ή να το αφήσουμε το άθλημα για αύριο;

Πόσο είπες ότι σου πήρε η μοδίστρα για να μπαλώσει το τζιν παντελονάκι που πήρες στο πρώτο έτος;

Κουράγιο και φύγαμε, που είπες πως θα πάμε;
Χρήσιμες πληροφορίες:

Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων για Βενετία από την Πάτρα.

Στα πρακτορεία της ΑΝΕΚ Lines και της MINOAN Lines υπάρχουν πίνακες με όλα τα διαθέσιμα δρομολόγια ημέρες- ώρες – τιμές, για να διαλέξετε.

Για hostel, διαλέξτε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης σας βολεύει, και δώστε για αναζήτηση hostels in Venice.

Τα περισσότερα έχουν και βαθμό αξιολόγησης (rating) ώστε να δείτε σε τι επίπεδο καθαριότητας, τοποθεσίας ή διασκέδασης, είναι, καθώς επίσης και αν υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας (curfew) ή ώρες λειτουργίας.

Αν δώσετε και τις ακριβείς διανυκτερεύσεις που θέλετε, τότε αποκλείεται αυτά που δεν είναι διαθέσιμα τις ημερομηνίες αυτές, και λιγοστεύεται έτσι την αναζήτηση.

Η τοποθεσία, η καθαριότητα, η 24ωρη λειτουργία, όπως επίσης η ύπαρξη ντουλαπιών φύλαξης, είναι μέσα στα απαραίτητα facilities που πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Post Your Thoughts