Ταξιδι στον Αμαζονιο

Μια μικρή πόλη στον Αμαζόνιο, η Ναζαρέτ, είναι το προτεινόμενο όνειρο των τουριστών. Από ποιους; Από τα ταξιδιωτικά γραφεία φυσικά.

Η εξωτική αύρα του Αμαζονίου είναι πόλος έλξης για πολλούς δυτικούς να κάνουν ένα «ουαου» ή «φανταστικό» ή «απίστευτο ταξίδι». Στο συγκεκριμένο χωρίο όμως ζουν 800 κάτοικοι, οι οποίοι έχουν χάσει την ησυχία τους αφού οι τουρίστες χρησιμοποιούν τις φωτογραφικές τους μηχανές όλη την ώρα και τους κάνουν να αισθάνονται ατραξιόν.

Οι τουρίστες αφηνιάζουν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια παραδοσιακών χωρών που κάνουν οι κάτοικοι. Οι χοροί έχουν μείνει από τον καιρό των Ισπανών κατακτητών και τα φλας δίνουν και παίρνουν.

Εκτός από την ησυχία του, δεν κερδίζουν ούτε ένα σεβαστό ποσό λόγω του τουρισμού, αφού όπως ισχυρίζονται οι τουρίστες αγοράζουν μόνο ελάχιστα φθηνά σουβενίρ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ντόπιοι αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στο χωριό. Έτσι στην πύλη του χωριού υπάρχουν μονίμως φύλακες με τα παραδοσιακά φυσοκάλαμα για να αποτρέψουν την εισβολή των τουριστών.

Σε άλλες περιοχές επιτρέπεται ακόμα ο τουρισμός αλλά υπάρχουν διάφορα άλλα προβλήματα. Ένα κοινό πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών είναι η ανάμειξη των πολιτισμών. Η τοπική κουλτούρα τους είναι ιδιαίτερη και με φόβο βλέπουν τα νεαρά μέλη τις κοινωνίας τους να αφομοιώνουν γρήγορα τις συνήθειες του «πολιτισμένου» κόσμου, με ρούχα ιδιαίτερα, σύγχρονη μουσική κλπ. Τέλος πολλοί τουρίστες δείχνουν ενδιαφέρον για τις «πρωτόγονες» γνώσεις των κοινοτήτων αλλά και τα τοπικά γιατροσόφια.

Για να αναφέρουμε και την αντίθετη άποψη, κάποιες κοινότητες δεν αντιδρούν περιμένοντας να ανθίσει η τουριστική κίνηση και να τους φέρει πολυπόθητα κέρδη.

Κλείνοντας αν πάτε προς τον Αμαζόνιο καλό είναι να μην έχετε κατά νου χρήση ναρκωτικών ουσιών (αυτό γενικότερα είναι καλό) αλλά και να είστε προσεκτικοί με τη σεξουαλικότητά σας… Είναι ίσως οι δύο βασικότεροι κανόνες της περιοχής.

Καλό «ουάου» ταξίδι

Post Your Thoughts